Teodor Tulpan – decolare și zbor cu parapanta de pe Muntele Everest

 

Teodor Tulpan:
“In anul 2003 am participat la Prima Expeditie Integral Românească in Everest – 8.848 m, alături de alti 13 români, condusă de David Neacşu din Bucureşti. Pe data de 22 05 2003 am reuşit sa escaladez vârful Everest, devenind astfel primul român pe cel mai inalt vârf din lurme. Pe data de 9.05.2003 am urcat in North Cole – Şaua Nordică – 7.066 m impreuna cu Gica Dijmarescu, Sorin Smilovici si Marius Gane avand şi parapanta Flying Planet de culoare roz cu mine.
Am plecat din ABC Tabara de Bază Avansata 6.400 m la ora 9 AM pe o vreme excelenta Traseul pana-n North Cole este unul dificil prevazut cu corzi fixe şi care necesita cunostinte temeinice de alpinism. Am ajuns în jurul orei 15.30, dar intre timp vremea a inceput să se înrautăteasca şi norii veneau dinspre vârf. Vantul era favorabil aşa ca am decis că pot decola in conditii bune. Mi-am intins parapanta ajutat de Gică, urmând ca el så filmeze decolarea, iar ceilalti colegi zborul. Pe un frig de -20 grade am incercat o decolare pe care am ratat-o din cauza locului ingust de decolare. Am întins-o din nou ajutat de doi şerpaşi Nima Gombu şi Gelu Sherpa.
Mi-a trebuit ceva timp până am descurcat-o şi am reuşit sa decolez în aplauzele celor de sus. M am indreptat spre vârf ca să se poată vedea în film, dar deja norii impiedicau vizibilitatea de la 7.500 m în sus. Din cauza vântului si temperaturii scăzute am înghetat destul de bine, dar trebuia sa ma concentrez la zbor pentru că nu mai era uşor de stăpânit. Credeam că zborul va fi unul scurt, dar am aterizat după circa 30 de minute!
Am aterizat pe ghetarul din apropierea ABC bucuros că zborul s-a finalizat cu bine. Circa o jumatate de oră m-am odihnit şi dezghetat, apoi mi-am adunat aripa şi am pornit spre tabără ca sa nu ma prindă intunericul. Aproape de tabără m-au întâmpinat Cornel Galescu şi Mihai Sima cu ceai cald şi m-au felicitat.
Ajuns in tabără am fost felicitat, fotografiat de alpinistii de la alte expediții care au spus că n-au mai văzut aşa ceva. In sfärşit puteam spune că am avut noroc. Ofiterul de legătură chinez mi-a scris o confirmare a zborului şi mi-a spus ca fost foarte impresionat de acesta
Acest zbor este recordul mondial de durată în Everest, neomologat, fiind al treilea care am zburat aici, după cunostintele mele.”

Cine

Teodor Tulpan

Unde

Lanțul Munții Himalaya, Muntele Everest, de pe North Cole – Şaua Nordică

Cand

9 mai 2003